KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2017 Kraj schválil Strategii v oblasti sociálních služeb (2018-2026)
Zpět

Kraj schválil Strategii v oblasti sociálních služeb (2018-2026)

Přidáno 6. 12. 2017
Ilustrační foto
TZ, Královéhradeký kraj

Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje 4. 12. 2017 schválilo Strategii Královéhradeckého kraje v oblasti sociálních služeb (2018 - 2026). Dokument vymezuje zásadní kroky v rozvoji sociálních služeb pro seniory, zdravotně postižené, osoby s duševním onemocněním, rodiny s dětmi a osoby v krizových situacích. 

Znění strategie je dostupné zde.

„Největší výzvou pro sociální služby je demografický trend společnosti,“ říká náměstek hejtmana Vladimír Derner, který má sociální oblast ve své gesci. Královéhradecký kraj se totiž řadí spolu s Prahou a Zlínským krajem na první místo v podílu osob starších 80 let. Do roku 2026 naroste počet osob starších 80 let o 40 %, předpokládáme tak, že služby pro seniory bude potřebovat o téměř 2 000 osob více než dnes.

„Chceme podpořit rodiny pečující o seniory. Předpokládáme tedy významné rozšiřování terénních služeb poskytovaných v domácnostech, denních stacionářů, ale také odlehčovacích služeb,“ říká ke krajské strategii Vladimír Derner, „budeme však muset rozšířit i pobytové služby, které obsluhují seniory, kteří jsou zcela závislí na pomoci druhé osoby. Tyto služby chceme rozšířit především do regionů, kde je dostupnost nižší než ve zbytku kraje, zejména na Rychnovsku a Hradecku.“

V oblasti péče o zdravotně postižené, chce Královéhradecký kraj realizovat transformaci pobytových služeb, tedy ustoupit od stávajícího způsobu poskytování služeb ve velkých ústavních službách koncentrovaných v jednom místě a vybudovat systém služeb poskytovaných v domácnostech, rozmístěných po území celého kraje.

Další klíčovou oblastí rozvoje sociálních služeb je péče o osoby s duševním onemocnění. „Stát připravuje reformu psychiatrické péče, její snahou je přenést péči o osoby s duševním onemocněním z psychiatrických nemocnic do ambulantní péče. Krajská strategie směřuje k rozvoji terénních služeb. Nicméně chceme posílit i výrazně chybějící pobytové služby,“ říká k další oblasti strategie Vladimír Derner.

Krajská strategie plánuje výrazný nárůst sítě sociálních služeb. Předpokládá, že na nárůstu výdajů veřejných rozpočtů se bude podílet státní rozpočet, který je hlavním zdrojem financování sociálních služeb. Přepokládá však také výraznější podporu ze strany obcí. „Obce jsou pro nás klíčovým partnerem,“ říká k této problematice Derner, „podpora znevýhodněných osob musí vycházet z místních potřeb a hledat místní řešení. Ukazuje se, že pokud jsou obce v sociální oblasti aktivní, dostávají občané obcí kvalitnější a pestřejší nabídku sociálních služeb. Zejména v případě služeb pro seniory je aktivní účast obcí na zajištění služeb neoddiskutovatelná.“

„Schválenou strategii sociálních služeb považuji za dokument nejen důležitý, ale také kvalitně zpracovaný. V této souvislosti bych chtěl vyzvednout zásluhu kolektivu pracovníků v čele s Jiřím Zemanem, kteří na tomto dokumentu usilovně pracovali,“ dodává náměstek hejtmana Derner.

Autor: Jiří Zeman