KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2017 Před krajským úřadem příští rok znovu zavlaje vlajka Tibetu
Zpět

Před krajským úřadem příští rok znovu zavlaje vlajka Tibetu

Přidáno 12. 12. 2017
Ilustrační foto
tisková zpráva

Již potřetí v historii se Královéhradecký kraj oficiálně zúčastní kampaně Vlajka pro Tibet, která poukazuje na porušování lidských práv. Vlajku kraj vyvěsí na svém oficiálním stožáru na Pivovarském náměstí v Hradci Králové 10. března 2018. Rozhodla o tom rada kraje.

O tom, že vlajka bude moci před úřadem viset, rozhodla 11. prosince Rada Královéhradeckého kraje, které návrh předložil náměstek hejtmana Vladimír Derner odpovědný za sociální oblast.

„Královéhradecký kraj v následujícím roce oficiálně potřetí vyvěsí vlajku Tibetu. Tento čin chápu jako projev solidarity lidem, kteří nežijí ve svobodné společnosti. Tíhu totality jsme sami v minulosti pocítili. A v té době i nám ostatní státy vyjádřily podporu. Nyní jsme to my, kdo je odpovědný za druhé a vyvěšením vlajky dáváme jasně najevo, že svoboda a demokracie jsou pro nás prioritou,“ sdělil náměstek Vladimír Derner.

Na oficiálním stožáru Krajského úřadu Královéhradeckého kraje tibetská vlajka visela v minulosti již dvakrát. Poprvé v roce 2013, podruhé v roce 2017. V obou případech o tom rozhodli krajští zastupitelé. Tento rok závazek převzala sama rada, která návrh odsouhlasila.

Vlajka pro Tibet je mezinárodní událost, která se koná každoročně 10. března na výročí Tibetského národního povstání. Cílem akce je poukázat na porušování lidských práv a svobod. V roce 2016 v České republice vlajku vyvěsilo přes 740 obcí, krajů či městských částí a více než stovka škol.

Mgr. Dan Lechmann
odbor kancelář hejtmana│referent tiskového oddělení
Krajský úřad Královéhradeckého kraje 
tel: 702 153 454