KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2017 V Hradci Králové má vzniknout nový hospic
Zpět

V Hradci Králové má vzniknout nový hospic

Přidáno 15. 6. 2017
Ilustrační foto

Na zřízení nového lůžkového hospice pracuje Diecézní katolická charita Hradec Králové, jelikož ve městě tato služba chybí. Zvažovalo se více variant, ale nejpravděpodobněji dojde ke stavbě na zelené louce. Zařízení by mělo nabídnout 15 lůžek.

„Osobně tuto myšlenku podporuji a má oporu rovněž v programovém prohlášení krajské rady. Královéhradecký kraj již vyčlenil peníze, kterými přispěje na pořízení projektové dokumentace. Jde o částku půl milionu korun. Na území kraje zatím fungují tři mobilní hospice a jeden lůžkový, další takové zařízení vhodně doplní stávající síť sociálních služeb,“ říká náměstek hejtmana Vladimír Derner, který je odpovědný za oblast sociálních věcí.

Iniciativa na zřízení lůžkového hospice vzešla od pracovníků domácí hospicové péče, kterou již hradecká charita provozuje.

„Ve hře bylo více variant umístění hospice. Je potřeba ocenit vstřícný přístup fakultní nemocnice, která nabízela prostory v areálu takzvané staré nemocnice. Charita ale upřednostňuje výstavbu mimo nemocniční areál v provedení, které bude odpovídat moderním trendům hospicové péče. Tedy menší objekt v klidném prostředí,“ dodává náměstek Vladimír Derner, který se za Královéhradecký kraj účastní jednání se zástupci charity, biskupství, fakultní nemocnice a města.

Autor: Michal Friček │Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení

Foto: Základní kámen požehnaný papežem Františkem │ archiv V. Dernera