KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2018 Kraj bude zvyšovat počet sociálních lůžek na Novobydžovsku
Zpět

Kraj bude zvyšovat počet sociálních lůžek na Novobydžovsku

Přidáno 8. 8. 2018
Ilustrační foto

Královéhradecký kraj trápí nedostatek lůžek v domovech pro seniory, chybí jich přibližně tisíc. Z krajské strategie vychází, že je potřeba zvýšení kapacity domova pro seniory na Novobydžovsku do roku 2026 o 50 lůžek. Stávající kapacita Domova důchodců Humburky zůstane stejná. 

„Ze schválené Strategie Královéhradeckého kraje v oblasti sociálních služeb na období 2018 až 2026 vyplývá, že je potřeba navýšit kapacity lůžek v domovech pro seniory na Novobydžovsku zhruba o 50 lůžek do roku 2026. Hledáme možné cesty, jak tento plán zrealizovat. Nabízí se několik možností, včetně spolupráce s městem Nový Bydžov. Proto rada kraje zadala úkol investičnímu a sociálnímu odboru zajistit studii proveditelnosti, která určí varianty řešení,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Derner odpovědný za oblast sociálních věcí.

Město Nový Bydžov i kraj podporují variantu zřízení zařízení v prostorách nemocnice v Novém Bydžově tak, aby existovala přímá návaznost na zde poskytované zdravotnické služby s cílem do budoucna vytvořit z této části města sociálně-zdravotní komplex.

K realizaci tohoto komplexu se jeví jako vhodný krajský pozemek, který byl původně zamýšlen pro výstavbu nového pavilonu chirurgie. Ten disponuje možností samostatného vjezdu a napojením na inženýrské sítě. Poloha by do budoucna umožňovala i případné další rozšíření objektu. V areálu nemocnice jsou i jiné nevyužívané budovy, které je možné využít pro poskytování dalších sociálně-zdravotních služeb, či služeb sociálního bydlení.

Kraj provází nepříznivý demografický vývoj spočívající ve výrazném nárůstu počtu obyvatel ve věkových skupinách 65+ a 80+ v následujících 10 letech. Zároveň nelze opomenout ani nárůst přechodné náhradní péče, který ukazuje rostoucí potřebu služeb pro osoby vyžadující péči od druhého člověka.

Autor: Mgr. Sylvie Velčovská │Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení