KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2018 Lůžek pro seniory je málo. Kraj chce přidat tisíc míst v domovech
Zpět

Lůžek pro seniory je málo. Kraj chce přidat tisíc míst v domovech

Přidáno 2. 1. 2018
Ilustrační foto
hradec.iDNES.cz | 2.1.2018 | Autor: MF DNES, Jiří Fremuth

Královéhradecký kraj se připravuje na stárnutí svých obyvatel. Už dnes zde žije nejstarší obyvatelstvo z celé České republiky a z dat statistiků vyplývá, že v roce 2030 bude čtvrtina obyvatel kraje starší 65 let. Bude potřeba víc míst v domovech pro seniory.

Rychle přibude i lidí starších 80 let. Dnes jich jsou necelá 4 procenta, ale postupně to má být víc než dvojnásobek. Stárnoucí populace regionu zatíží sociální systém. Potřeba bude i více míst v domovech pro seniory.

„Poslední krajské zastupitelstvo schválilo novou strategii pro oblast sociálních služeb na období 2018 až 2026. Právě ta se částečně problematice věnuje. Naprosto klíčovou skupinou jsou pro nás senioři, těch bude stále víc,“ říká náměstek hejtmana pro sociální oblast Vladimír Derner(KDU-ČSL).

„Rychle poroste počet lidí nad osmdesát let, budeme potřebovat víc míst v domovech. Do roku 2020 chceme vybudovat nových 160 lůžek a do roku 2025 počítáme s celkovým nárůstem tisíc míst,“ popisuje plány Královéhradeckého kraje Derner. Hejtmanství připravuje rekonstrukce řady domovů pro seniory, jako jsou ty v Lamperticích, Tmavém Dole, Pilníkově nebo na Novém Hradci Králové.

„Za standard považujeme dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením. To bude vyžadovat i ministerstvo,“ vysvětluje náměstek hejtmana. Větší komfort ale zmenší počet míst, to mají kompenzovat přístavby a také nové domovy. Nová budova má vyrůst například v areálu na Novém Hradci Králové nebo v Žacléři, kde hejtmanství chystá adaptaci bývalé ubytovny v majetku města, vzniknout by mohlo 40 lůžek pro seniory. Porostou však i náklady na sociální systém v regionu. „Je otázka, jak budou tyto náklady kryty, může to hodně změnit legislativa,“ říká Vladimír Derner.

Klienti si možná připlatí
Podle něj by se na financování měly spolu se státem a krajem víc podílet obce. „Musíme hledat další zdroje, ty vidíme ve zvyšování plateb klientů, protože rostou důchody, vidíme je dále ve zvyšování plateb od pojišťoven. Zdravotní služby v kraji v sociálních službách jsou kryty pouze ze 30 procent, takže tam je docela značný deficit,“ řekl Derner. 

Krajská strategie sociálních služeb na příštích osm let počítá také s větší podporou rodin, které se o seniory starají doma. Nová místa v domovech mají vznikat i v odlehlých oblastech. Dokument počítá také se změnou v péči o zdravotně postižené. Těm by se mělo dostat větší pomoci v domácnostech.

„Stát připravuje reformu psychiatrické péče, jejím záměrem je přenést péči o osoby s duševním onemocněním z psychiatrických nemocnic do ambulantní péče. Krajská strategie směřuje k rozvoji terénních služeb. Chceme však posílit i chybějící pobytové sociální služby,“ říká dále Derner.