KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2018 Seniorská obálka pomůže v tísni nebo ohrožení zdraví a života
Zpět

Seniorská obálka pomůže v tísni nebo ohrožení zdraví a života

Přidáno 12. 9. 2018
Ilustrační foto

Seniorská obálka usnadní řešení v situaci tísně a ohrožení zdraví nebo života. Bude se distribuovat do domácností se zdravotní péčí či domů s pečovatelskou službou a bude ke stažení na krajském webu. Důležité je umístit obálku na viditelné místo.

„Věřím, že Seniorská obálka brzy zdomácní zejména tam, kde žijí lidé osamoceně, a napomůže v důležitých situacích, urychlí čas a rozhodování při záchraně života,“ zdůraznil hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán. Tyto údaje, které by měly být pravidelně aktualizovány, mohou v případě zásahu zdravotnické záchranné služby zjednodušit vyšetření nemocného a pomoci posádce při rozhodování o optimální terapii, případně transportu do vhodného zdravotnického zařízení.

„Jde o kartu, na které senioři (i za pomoci příbuzných nebo svého praktického lékaře) vyplní základní údaje o svých alergiích, nemocech, lécích (včetně dávkování) a kontakty na své blízké osoby a praktického lékaře. Údaje by měly být umístěny na viditelném místě v bytě nebo domě - na dveřích lednice nebo vnitřní straně vchodových dveří,“ uvedl náměstek hejtmana Vladimír Derner odpovědný za oblast sociálních věcí.

Seniorská obálka je výstupem spolupráce kraje s projektem Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň, která vznikla nejdříve v Jihomoravském kraji, odkud ji Královéhradecký kraj přijal. Na projektu spolupracují odborníci z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, Krajského úřadu Královéhradeckého kraje a Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Ministerstvo práce a sociálních věcí spolupracuje s Královéhradeckým krajem i na dalších opatřeních pro seniory v našem kraji.

Seniorskou obálku a její pravidla pro vyplnění je možné stáhnout v přílohách níže 
Kontaktní osoba pro další informace:
Mgr. Jana Fröhlichová, krajská koordinátorka projektu Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň pro Královéhradecký kraj, MPSV, regionální pracoviště: Gočárova třída 1620, 500 02 Hradec Králové, mobil: 728 483919, mail: jana.frohlichova@mpsv.cz 

Autor: Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení