KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2019 Kraj pomůže řešit problémy v dětských domovech
Zpět

Kraj pomůže řešit problémy v dětských domovech

Přidáno 21. 1. 2019
Ilustrační foto

Představitelé kraje se sešli s řediteli dětských domovů. Hlavním tématem jednání byla spolupráce Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a ředitelů dětských domovů při umisťování dětí do dětských domovů. Kraj vytvoří pracovní skupinu, která bude řešit určité překážky.

„Pravidelně se setkávám s tím, že dětské domovy se potýkají s řadou problémů, které přesahují jejich kompetenci a s nimiž si neví rady. Chceme v dětských domovech nastavit prostředí co nejvíce připomínající rodinný domov, ale není to úplně jednoduché. Jednou z nich je i komunikace mezi jednotlivými odbory. Proto jsme také uskutečnili toto setkání, kde spolu zasedli k jednomu stolu zástupci odborů školství a sociálních věcí s řediteli dětských domovů. Je důležité v této záležitosti spojit sociální záležitosti se vzděláváním. Ukázalo se, že část problémů, které během jednání zazněly, dokážeme vyřešit velmi rychle,“ řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová pro oblast školství.

Ředitelé dětských domovů upozornili na systémové nedostatky. Debatovali hlavně o spolupráci mezi řediteli domovů a Orgánem sociálně-právní ochrany dětí, konkrétně při umisťování dětí do dětského domova i jejich odchodu.

„Ve společnosti přibývá lidí s duševním onemocněním, mezi nimiž je i velké procento dětí. Vzniká mezera v systému, kde právě děti s psychiatrickým onemocněním nemají dostatečně zajištěnou adekvátní péči. Tento závažný problém zazněl během diskuse, odbor sociálních věcí se jím ihned začal zabývat. Řešení musí být systémové v rámci celé ČR. Vzali jsme si za cíl odstranit bariéry v komunikaci alespoň prozatím na úrovni kraje, a to se podařilo,“ okomentoval náměstek hejtmana Vladimír Derner pro oblast sociálních věcí a dodal, že podle stávajícího právního systému mají děti v ústavní péči na starost odbory zdravotnictví, školství a sociální věci. Zároveň se s tímto systémem prolíná orgán sociálně-právní ochrany dětí, jemuž podléhají děti do osmnácti let.

Kraj vytvoří pracovní skupinu. Tvořit ji budou zástupci z odboru sociálních věcí, odboru školství, ředitelů dětských domovů a vedoucích pracovníků OSPOD. Jejím cílem bude pomoci co nejvíce dětem, aby se s každým z nich pracovalo jednotně s individuálním přístupem a znát co nejvíce jejich potřeby.

Autor: Mgr. Sylvie Velčovská │Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení