KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2019 Rada kraje chce rozdělit více jak 695 milionů korun sociálním službám
Zpět

Rada kraje chce rozdělit více jak 695 milionů korun sociálním službám

Přidáno 24. 1. 2019
Ilustrační foto

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) přidělilo Královéhradeckému kraji dotaci ve výši téměř 826 milionů korun na podporu sociálních služeb. Kraj chce z této částky přerozdělit na letošní rok více jak 695 milionů korun 267 žadatelům. Záměr rady projednají zastupitelé v pondělí 28. ledna.

„Dotace pro žadatele jsou určeny na podporu poskytování sociálních služeb v letošním roce. Tím je myšleno například financování provozních nákladů či mezd. Tento stávající návrh dotací by měl dle našeho předpokladu zajistit 90 % potřeb dofinancování v letošním roce,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Derner pro oblast sociálních věcí a dodal, že zbylá částka z dotace od ministerstva práce a sociálních věcí, více jak 130 milionů korun, bude vyčerpána dle přesnějších odhadů a výhledů do konce roku 2019.

Dotace nemohla být dle zásad kraje poskytnuta sociálním službám, které nejsou v síti sociálních služeb. Zatím nebyla poskytnuta ani těm službám, u kterých se předpokládá financování z evropských fondů. Královéhradecký kraj má ze zákona povinnost zajistit sociální služby na svém území a činí tak pomocí svých zařízení i podporou cizích veřejných subjektů. Kraj na svém území zřizuje 24 příspěvkových organizací. Jedná se o instituce, které pečují o seniory s různým stupněm závislosti a tělesně i mentálně hendikepované.

Autor: Mgr. Sylvie Velčovská │Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení