KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Názory, rozhovory 2016 Otazníky kolem Královéhradecké lékárny a.s.
Zpět

Otazníky kolem Královéhradecké lékárny a.s.

Přidáno 4. 1. 2016
Ilustrační foto

Pevně věřím, že v našem kraji existují kvalifikovaní lidé, kteří jsou ochotni za slušný plat dělat dobře svoji práci. Posláním politiků je takové lidi najít a dát jim důvěru.

Samý důvod ke spokojenosti?

Dodávky léků do všech nemocnic zřizovaných Královéhradeckým krajem a zároveň i provozování veřejných nemocničních lékáren zajišťuje Královéhradecká lékárna a.s. (dále jen KHL). Monopolní dodávky léků do nemocnic a ovládnutí veřejných nemocničních lékáren zajišťuje této firmě roční obrat ve výši téměř 300 milionů korun. Tato exkluzivita přinesla růst základního kapitálu ze 2 na 20 milionů, dividendy za rok 2014 byly vyplaceny ve výši 21 milionů, z nichž 14 milionů připadne kraji na sanování ztrát ve zdravotnictví.
 

Privatizace zisků, socializace ztrát

Tuto idylu narušuje pouze jeden fakt. KHL byla založena Zdravotnickým holdingem Královéhradeckého kraje a.s. (akciovka stoprocentně vlastněná krajem) a Ing. Nádvorníkem. Ten vlastní 35% akcií (vložený základní kapitál 700 tis.Kč), zbývajících 65% (vklad 1,3 mil. Kč) má kraj. Právě v tomto poměru se rozdělují dividendy i podíl na rostoucím majetku. Jde tedy o soukromo-veřejný propletenec, nad nímž visí některé nezodpovězené otázky:

  • Je skutečně pro efektivní provoz krajského zdravotnictví nutná částečná privatizace?

  • Není manažerský plat dostatečnou pobídkou pro kvalitní řízení firmy a musí být doplněn dalším majetkovým prospěchem ve výši desítek milionů korun?

  • Proč byl tento model uplatněn právě u lékáren a ne jinde?

  • Na základě jakých důvodů se stal spoluvlastníkem právě Ing. Nádvorník?

  • Je 65% podílu kraje na zisku argumentem výhodnosti tohoto spojení nebo jde naopak o ztrátu pro kraj ve výši zbývajících 35%?

  • Proč není do stanovení kapitálového podílu kraje zahrnuto to nejcennější, co do KHL kraj vložil, tedy exkluzivní postavení KHL ve vztahu ke krajským nemocnicím včetně provozování jejich lékáren?

Na první dvě otázky se zdá být přijatelnou odpovědí princip sebezájmu, který liberálové považují za rozhodující motivační faktor. Činit tak pouze na vybraném segmentu a ostatní ztráty ponechat na daňových poplatnicích bohužel nesvědčí o důsledném uplatňování tohoto principu.

Mnohem méně rozumím komunistům, pro které bylo podnikání v minulosti zločinem a snad ani oni sami nevěří tomu, že prospěch v řádech desítek milionů je přiměřeným nákladem na reprodukci pracovní síly ředitele podniku.

No a co s tím?

Je to věc názoru na stav naší společnosti. Pevně věřím, že v našem kraji existují kvalifikovaní lidé, kteří jsou ochotni za slušný plat dělat dobře svoji práci. Posláním politiků je takové lidi najít a dát jim důvěru. Pak musí být provozování nemocničních lékáren a zásobování nemocnic léky stejně efektivní i bez potřeby dělit se o zisky se soukromníkem.

Rozhodne-li se kraj ponechat vše v současném stavu, nadále porostou zisky i majetek KHL. Samozřejmě především díky exkluzivitě, kterou kraj pro KHL zajistil. Tento soukromo-veřejný svazek se postupem času stane nerozlučným, včetně všech majetkových a finančních dopadů.

Vladimír Derner
krajský zastupitel za KDU-ČSL a předseda kontrolního výboru