KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Názory, rozhovory 2016 Rychlost, komfort, bezpečnost
Zpět

Rychlost, komfort, bezpečnost

Přidáno 18. 8. 2016
Ilustrační foto

„Rychlost, komfort, bezpečnost“ - naplnění této vize v dopravě chceme (Koalice pro Královéhradecký kraj) dosáhnout odstraněním kolizních míst mezi železnicí, silniční dopravou a cyklodopravou. 

Železnice musí podstatně zrychlit a zlepšit pořádek a pohodlí pro cestující. Měla by se stát jakousi obdobou pražského metra. To si vyžádá rozšíření a narovnání silnic i železnic včetně mimoúrovňových křižovatek a ve venkovském prostoru úplné oddělení cyklostezek od silniční dopravy.

Protože žijeme v hustě obydleném území, bude moderní dopravní síť hledat svoje trasy mnohem více nad zemí a pod zemí. Jde vesměs o stavby, které si vyžádají nejen více peněz, ale i časově náročnou přípravu. Budeme tedy pracovat na dvou frontách. Okamžitě zahájíme přípravu a výstavbu těch částí, které jsou proveditelné. To se týká hlavně silnic II. a III. třídy, kde kraj zatím jenom opravuje asfaltový povrch. Okamžitě začneme pracovat na návrhu nových tras i úpravách těch současných. Připravíme a zajistíme pro ně území ve velkém předstihu. Každý odklad dlouhodobých vizí totiž způsobí, že v území dojde k zástavbě či majetkovým změnám, které uskutečnění těchto záměrů mohou znemožnit.

Vladimír Derner
lídr Koalice pro Královéhradecký kraj  (KDU-ČSL, HDK, VPM)