KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Názory, rozhovory 2016 Vladimír Derner: Neexistuje důvod, proč bychom neměli vyhrát
Zpět

Vladimír Derner: Neexistuje důvod, proč bychom neměli vyhrát

Přidáno 6. 10. 2016
Ilustrační foto
hradecky.denik.cz | 6.10.2016

Východní Čechy - V úterý byl hostem on-line rozhovoru Hradeckého deníku kandidát na hejtmana Královéhradeckého kraje za Koalici pro Královéhradecký kraj Vladimír Derner. Přinášíme vám ty nejzajímavější otázky a odpovědi.

Viděla jsem předvolební průzkumy, ve kterých se vaše koalice umisťuje několik měsíců po sobě na 2. místě. Opravdu si myslíte, že máte šanci na takový úspěch?
Veřejnost se již zřejmě seznámila s našimi kandidáty. Když jsme zkompletovali naši kandidátku a společně ji ve volebním štábu prošli, položili jsme si otázku, jestli existuje nějaký důvod, proč bychom tyto volby neměli vyhrát. Shodli jsme se na tom, že neexistuje. Na naší kandidátce je 50 osobností, z nichž bych jmenovitě uvedl místopředsedu Vlády ČR Pavla Bělobrádka, hradeckého primátora Zdeňka Finka či proděkana farmaceutické fakulty Alexandra Hrabálka. Rovněž všichni další jsou lidé s vysokou kvalifikací, kteří ve svém oboru a na svém místě dosahují výborných výsledků. Lidé, o nichž lze bez váhání říci, že vždy obstáli a nejsou poznamenání žádnými aférami.

Naštvalo mě, že když jsem byla se svojí rodinou v ZOO ve Dvoře Králové, neměli jsme jako rodina zvýhodněné vstupné. Máme tři děti, rodinná vstupenka zahrnovala pouze dvě děti. Proč to nemůže platit normálně na rodiny i s více dětmi?
O tomto problému jsem již byl informován ze strany některých rodin a uplatnil jsem i požadavek vůči členům dozorčí rady zoologické zahrady. Byl jsem ujištěn, že tento nedostatek bude nejpozději do konce tohoto roku napraven.

Často zmiňujete, že je pro vás nepřijatelná spolupráce s KSČM. Není to už klišé, když od voličů (a v demokratických volbách) získávají nemalou podporu? Nemůže to být reakce na špatnou práci ostatních politických stran?
Naše civilizace i její úspěch stojí na dva tisíce let starém principu rovnosti všech lidí. Třídní nenávist, třídní boj a nerovnost lidí podle třídního původu jsou z hlediska našeho vidění světa nepřijatelné. Není v tom nic osobního, ale historie nás poučila, že jakékoliv potlačování lidských práv, vede vždy k tragickým koncům. Mám kamaráda, který poznal svoji matku až ve svých čtyřech letech, kdy se vrátila z vězení za účast na organizaci Orelského sletu. To se nesmí opakovat.

Proč se tak dlouho odkládá rekonstrukce nemocnice v Náchodě a proč s tím kraj nic nedělá?
Přípravu výstavby náchodské nemocnice současné vedení kraje prostě nezvládlo. Hlavní příčinu vidím v tom, že dlouhodobě byla na krajském úřadě podceňována profesní odbornost a hlavní důraz byl kladen na schopnost psát žádosti o dotace. Pokus zřídit investiční odbor se zatím příliš nedaří, je poznamenán velkou fluktuací. Rovněž se domnívám, že i do vysloveně odborných záležitostí zasahují lidé, kteří nemají o věci příliš jasnou představu. V případě našeho volebního úspěchu budeme prosazovat okamžitou realizaci tzv. první etapy a souběžně s výstavbou této první etapy provedeme revizi projektové dokumentace tak, aby následná druhá etapa byla v optimální podobě. Za nutné považuji okamžitě zpracovat metodiku pro investiční rozhodování a řízení investic ve spolupráci se špičkovými odborníky v tomto oboru.