KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Názory, rozhovory 2016 Voda, výzva i závazek pro budoucnost
Zpět

Voda, výzva i závazek pro budoucnost

Přidáno 4. 4. 2016
Ilustrační foto

Je nejvyšší čas se v našem kraji zabývat přípravou opatření, která pomohou udržet vodu v krajině, uchovají dostatek zásob na období sucha a přispějí k její kvalitě.

Ničivou sílu vodního živlu jsme v minulosti častokrát pocítili při záplavách. V extrémních případech beze stopy zmizely i celé domy. Oprávněná obava z takových pohrom vede zákonitě k protipovodňovým opatřením různého druhu: hráze, poldry, přehrady, zvyšování schopnosti krajiny zadržet vodu. Se stále větší naléhavostí nám vedle povodní začíná vyvstávat jiný problém rovněž s vodou spojený. Její nedostatek a špatná kvalita. Drtivá většina příčin zmíněných problémů je bohužel důsledkem lidské činnosti a nápravy nelze dosáhnout jinak, než opět lidskými zásahy.

Zejména znečištění podzemních vod je na území našeho kraje poměrně rozsáhlé a jejich hladina klesá. Přitom podzemní vody by měly být hlavním zdrojem kvalitní pitné vody. Je proto nejvyšší čas se zabývat přípravou rozsáhlých opatření, která pomohou udržet vodu v krajině, uchovají dostatek zásob na období sucha a přispějí k její kvalitě. Příprava a realizace takových opatření si v některých případech může vyžádat i desítky let. Tím, co dnes v této věci učiníme či naopak zanedbáme, neseme odpovědnost i za poměrně vzdálenou budoucnost. 

Vladimír Derner
krajský zastupitel za KDU-ČSL (Koalice pro Královéhradecký kraj)