KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2011 Dluhové desatero, Na koho se obrátit
Zpět

Dluhové desatero, Na koho se obrátit

Přidáno 1. 1. 2011
Ilustrační foto
Ministerstvo spravedlnosti vydalo dluhové desatero aneb co dělat, když máte problémy se splácením dluhů.
DLUHOVÉ DESATERO
  1. Dluhy se samy od sebe nevyřeší – problémy vyřešíte jedině tehdy, pokud se jim postavíte čelem. Důležité je činit rozhodnutí a dluhy řešit aktivně.

  2. Pokud je to možné, neřešte své dluhy dalším zadlužením. Jinak se situace bude za několik měsíců opakovat znovu.

  3. Udělejte si ve svých dluzích pořádek – zjistěte, komu a kolik dlužíte, kolik splátek musíte ještě uhradit a jaké jsou sankce za opožděné či neuhrazené splátky.

  4. Rozdělte si dluhy podle důležitosti – přednost mají dluhy související s bydlením (nájem a energie) a dluhy s vysokými pokutami za nesplácení.

  5. Pokud pro vás není možné zaplatit dlužnou splátku, nestyďte se říci věřiteli o své situaci, domluvte s ním případné odložení nebo snížení částek.

  6. Nemožnost splácet dluhy vždy řešte v rámci vaší domácnosti. Proto o problémech s dluhy informujte manželku/manžela (partnera/partnerku), s kterými sdílíte domácnost.

  7. Neignorujte telefony a vybírejte doporučenou poštu od věřitele – odmítnutím komunikace s věřiteli nic nevyřešíte. Změna adresy a telefonního čísla vám nepomůže.

  8. Sestavte si osobní rodinný rozpočet – omezte výdaje na minimum snížením poplatku za kabelovou televizi, internet, telefony, omezte výdaje za cigarety, alkohol a odložte nákup spotřebního zboží, které nutně nepotřebujete.

  9. Pokuste se zvýšit své příjmy – po dobu řešení vašich dluhů si najděte odpolední, večerní nebo víkendovou práci. Pokud máte dobrý vztah se zaměstnavatelem, informujte ho o své situaci. Můžete se dohodnout na zálohách, dané práci, či jiné formě pomoci.

  10. Se všemi dokumenty a dopisy od věřitelů přijďte do občanské poradny.


NA KOHO SE MŮŽETE OBRÁTIT