KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2016 Není možné, aby lékárna zřizovaná krajem ničila malé soukromé lékárny
Zpět

Není možné, aby lékárna zřizovaná krajem ničila malé soukromé lékárny

Přidáno 14. 6. 2016
Ilustrační foto
tisková zpráva
Hradec Králové – Koalice pro Královéhradecký kraj se na včerejší tiskové konferenci věnovala oblasti lékáren v Královéhradeckém kraji.
„Už byly různé pokusy o to, aby se léky vydávaly na poště nebo v obchodech, tyto experimenty pokaždé ztroskotaly, protože byly v podstatě nezákonné,“ popisuje farmaceutický expert Alexandr Hrabálek /VPM/. „Náš cíl je takový, aby i v horských oblastech kraje, byla pro občany dostupná lékárna. K tomu má sloužit právě i Královéhradecká lékárna zřizovaná krajem.“

„Provázání veřejného a soukromého sektoru je nešvar, za který vedení kraje dlouhodobě kritizujeme, protože evidentně nefunguje. Tato krajská lékárna nemá primárně generovat zisky a konkurovat místním malým lékárnám, ale má sloužit ke snižování cen léků pro krajská zařízení. K milionovým únikům, které by jinak mohly sloužit ke snížení nákladů pro krajská zařízení, dochází vytvářením vysokého zisku, který vyplývá z exkluzivního postavení lékárny. Z tohoto zisku je placena daň z příjmů a vypláceny dividendy soukromému spoluvlastníkovi,“ dodává krajský zastupitel Vladimír Derner /KDU-ČSL/.

PhDr. Ing. Lukáš Janeček
krajský tajemník KDU-ČSL
kt.kralovehradecky@kdu.cz 
603 295 789