KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2018 Seminář připomněl tíhu totalitního režimu a vzpomněl na jeho oběti
Zpět

Seminář připomněl tíhu totalitního režimu a vzpomněl na jeho oběti

Přidáno 26. 4. 2018
Ilustrační foto

Tři desítky let uplynuly ode dne, kdy zemřel Pavel Wonka, český disident a obhájce lidských práv, který byl za komunistického režimu opakovaně vězněn. A vězení bylo i místem, kde 26. dubna 1988 zemřel – jako poslední politický vězeň v Československu.

Na jeho počest se tento den v Hradci Králové uskutečnil seminář o politickým vězních pozdního socialismu. Tato událost začala pietou u Wonkovy pamětní desky, která je umístěna na bývalé budově krajského úřadu. Piety se zúčastnil i hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán a jeho náměstek pro sociální oblast Vladimír Derner.

„Máme už téměř třicet let od Sametové revoluce a vyrostla nám zde více než jedna generace lidí, kteří netuší, co je to totalita. I my starší, co jsme zažili totalitu jen v takové mírnější podobě, o totalitě padesátých let dnes už jen slýcháme. O to důležitější je připomínat si osud Pavla Wonky, který při rozkladu totalitního režimu sehrál významnou roli. To je jeho nesmírný přínos, za který si zaslouží naši úctu a vděk,“ řekl náměstek Vladimír Derner během piety u pamětní desky, o kterou se sám v roce 2003 zasloužil.

„Za třicet let od pádu totalitního režimu jsme si zvykli na to, že můžeme volně cestovat, svobodně se vyjadřovat a studovat, co chceme. Dnešní doba je poměrně hektická, ale zároveň svobodná. Je důležité připomínat si, že tomu tak nebylo vždy,“ zdůvodnil význam připomínkové akce hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Autor: Dan Lechmann │Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení