KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2019 Domov pro seniory v České Skalici rozšíří stávající počet lůžek
Zpět

Domov pro seniory v České Skalici rozšíří stávající počet lůžek

Přidáno 21. 8. 2019
Ilustrační foto

Krajská příspěvková organizace Domovy Na Třešňovce v České Skalici navýší lůžka pro seniory o osm na úkor domova pro osoby se zdravotním postižením, který dlouhodobě nevyužívá plně lůžkovou kapacitu. Změna by měla nastat do konce září letošního roku. Domov pro osoby se zdravotním postižením následně do konce roku 2023 projde rekonstrukcí.

„V krajské Strategii v oblasti sociálních služeb na období 2018 až 2026 jsme si dali za cíl ukončit postupně v tomto domově poskytování služeb domova pro osoby se zdravotním postižením, jelikož se dlouhodobě potýká se sníženým zájmem klientů. Službu využívalo jen 43 klientů z celkové kapacity 53 lůžek. Prozatím snížíme kapacitu této služby o 10 lůžek a naopak navýšíme kapacitu v domově pro seniory o 8 lůžek,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Derner odpovědný za oblast sociálních věcí s tím, že po změnách kapacit bude Domov pro seniory disponovat celkem 103 lůžky a Domov pro osoby se zdravotním postižením celkem 43 lůžky.

Domov pro osoby se zdravotním postižením již nepřijímá nové klientky. Do konce roku 2022 bude část stávajících klientek přestěhována do jiného domova pro osoby se zdravotním postižením. Většinu starších klientek naopak čeká přesun pouze do Domova pro seniory v komplexu Na Třešňovce.

Budovu Domova pro osoby se zdravotním postižením čeká v budoucnu modernizace za více jak 50 milionů korun. Investorem bude Královéhradecký kraj. „Momentálně se pracuje na projektové dokumentaci, samotná rekonstrukce by měla začít nejpozději do roku 2023. Úpravy spočívají především ve snížení počtu vícelůžkových pokojů, vytvoření sociálního zázemí na pokojích klientů, zastřešení vycházkového prostoru okolo budovy a vytvoření skupinových domácností pro nové klienty,“ okomentoval důležitost rekonstrukce radní Václav Řehoř odpovědný za oblast investic.

Zrekonstruovaná budova poté bude poskytovat služby domova se zvláštním režimem určené lidem trpícím stařeckou demencí.

Domovy Na Třešňovce v současnosti tvoří komplex dvou třípodlažních budov, které slouží jako domov pro seniory a jako domov pro osoby se zdravotním postižením, konkrétně pro mentálně postižené ženy. Obě služby disponují prostory pro různé volnočasové aktivity – studovnou, keramickou dílnou, tělocvičnou, hudební místností a podobně.

Autor: Sylvie Velčovská / Královéhradecký kraj / odbor kancelář hejtmana / tiskové oddělení