KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2019 Královéhradecké Ceny sociálních služeb mají své vítěze
Zpět

Královéhradecké Ceny sociálních služeb mají své vítěze

Přidáno 19. 9. 2019
Ilustrační foto

Města, organizace i jednotlivce ocenil Královéhradecký kraj již v 9. ročníku Ceny za přínos v sociálních službách. Čestné plakety tak ve čtvrtek 19. září převzali z rukou hejtmana Jiřího Štěpána a náměstka Vladimíra Dernera noví nositelé ocenění za mimořádný počin nebo dlouhodobou systematickou práci k rozvoji, kvalitě a dostupnosti sociálních služeb v kraji. Ti letos vzešli z několika desítek nominovaných a vybráni byli hlasováním odborných komisí.

„Tímto chceme ocenit organizace, města a jednotlivce, že se podílí v oblasti péče nejen o seniory v rámci sociálních služeb. Dobře si uvědomuji, že se jedná o náročnou práci. Podporujeme i významnou část velmi aktivních seniorů tak zvanými Senior pasy, akcemi jako je Babička roku či Svátek seniorů, který se dokonce koná v rámci dnešního oceňování,“ řekl náměstek Vladimír Derner odpovědný za oblast sociálních věcí a dodává, že tito aktivní senioři mají zcela nezastupitelnou roli ve společnosti, jelikož se podílí na výchově nejmladší generace a pomáhají zajistit chod rodiny.

Hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán zdůraznil, že je důležité se o seniory v budoucnu postarat. „Podle demografických studií se ukázalo, že jsme nejstarší kraj v České republice. Zabezpečení seniorů je jedna z hlavních krajských priorit. Především proto, že se jedná o občany, kteří celý život poctivě pracovali a zaslouží si důstojné stáří. Snažíme se stárnoucí občany udržet co nejdéle v jejich přirozeném prostředí, z toho důvodu stále posilujeme terénní pečovatelské služby a počet lůžek v sociálních službách,“ uvedl hejtman.

Návštěvníci se mohli během dnešního programu Svátku seniorů naučit sebeobraně a jak preventivně jednat proti podvodnému jednání, zkusit si orientační test paměti nebo si nechat poradit, jak jíst zdravěji. V kulturním programu vystoupil zpěvák Marcel Zmožek, Skautská dechovka a na klavír zahrál Petr Hubáček.

Přehled kategorií a nových držitelů Ceny Královéhradeckého kraje za přínos v sociálních službách 2019:
• Osobnost v sociální oblasti
Litošová Kateřina, vedoucí a sociální pracovnice NZDM Střelka, psychoterapeut
Kolektiv pracovníků odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Broumov – Andrš Miloš, Fišerová Eva, Jančová Ivana, Tomanicová Iveta
Rutschová Šárka, ředitelka Domova důchodců Humburky

• Poskytovatel sociální služby
Oblastní charita Hradec Králové – Domácí hospicová péče
Stacionář mezi mosty Trutnov
ROZKOŠ bez RIZIKA, z. s. – terénní program

• Dobrovolník v sociální oblasti
Jiří Bartoš
Marie Křepelová
Bohuslava Nunvářová
Petr Štěpánek

• Obec podporující sociální služby
Dobruška a Opočno

• Projekt v sociální oblasti
Nácviky sociálních a komunikačních dovedností zejména pro rodiny s dětmi s poruchou autistického spektra a poruchou komunikace – Diakonie ČCE (Středisko Světlo ve Vrchlabí)

• Zvláštní ocenění za práci v sociálně zdravotní oblasti
Miluše Vidasovová, primářka následné péče v Nemocnici Dvůr Králové nad Labem

Autor: Sylvie Velčovská / Královéhradecký kraj / odbor kancelář hejtmana / tiskové oddělení