KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2019 LDN v Jaroměři má nové oddělení sociálních lůžek
Zpět

LDN v Jaroměři má nové oddělení sociálních lůžek

Přidáno 25. 4. 2019
Ilustrační foto

Oblastní nemocnice Náchod otevřela ve středu nové oddělení sociálních lůžek v Léčebně pro dlouhodobě nemocné v Jaroměři (LDN). Celkem sedmnáct nových lůžek vzniklo přestavbou prázdných prostor jaroměřské nemocnice. Rekonstrukce stála kraj zhruba 5,2 milionu korun.

„Od listopadu 2018 doteď, sloužila provizorně tři lůžka přímo v jaroměřské LDN. Prostory si kraj pronajal od města Jaroměř a i díky jejich vstřícnosti jsme mohli předat LDN dalších nových 17 sociálních lůžek,“ okomentoval průběh vytvoření nového oddělení náměstek hejtmana Vladimír Derner odpovědný za oblast sociálních věcí.

Klientům na zdravotně sociálním lůžku nemocnice zajistí na přechodnou dobu ubytování, celodenní stravování, pomoc při zvládání běžných každodenních úkonů péče o vlastní osobu. Součástí péče jsou i sociálně-terapeutické a aktivizační činnosti jako je například organizování zájmových aktivit klientů či poskytování psychické podpory.

„Tato sociálně-zdravotní lůžka poslouží klientům, jejichž zdravotní stav nevyžaduje intenzivní lékařský dohled, ale kteří nemohou ještě plnohodnotně přejít do domácího prostředí. Dočasně tak zůstávají v nemocnici, kde se o ně postará personál nemocnice spolu s dalšími odborníky a kde se jim dostane potřebných služeb,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Aleš Cabicar.

„Péči klientovi poskytuje kvalifikovaný tým – praktický lékař, sestry a sociální pracovníci. Pro nové oddělení jsme přijali deset nových pracovníků v sociálních službách (sanitářů), jednu sestru a jednu sociální pracovnici. Již nyní počítáme s maximální obsazeností lůžek,“ představila službu a chod oddělení náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Oblastní nemocnice Náchod Markéta Vyhnanovská.

Klientům jsou dále k dispozici duchovní jednotlivých církví, canisterapie, ergoterapeut a myslí se i na volnočasové aktivity.

Autor: Mgr. Sylvie Velčovská │Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení