KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Názory, rozhovory 2012 Dotazy čtenářů webu ParlamentniListy.cz
Zpět

Dotazy čtenářů webu ParlamentniListy.cz

Přidáno 17. 4. 2012
Ilustrační foto
ParlamentniListy.cz

Vladimír Derner odpovídá na dotazy týkající se např. těžby břidlicových plynů, ZOO Dvůr Králové, lokality Plachta v Hradci Králové, preferencí KDU-ČSL, dotací, sociální gesce apod.

komunisté v krajích

Dotaz Vladislava Mrákoty:
Vlivem událostí komunisté značně posilují i v krajích. V několika regionech se dokonce dotahují na sociální demokracii. Nejmenší rozdíl v preferencích mezi KSČM a ČSSD je dle posledního průzkumu agentury SANEP v Ústeckém a Královéhradeckém kraji. Co si o tom myslíte? Dokážete si případnou spolupráci s komunisty v kraji představit? Senátor Sobotka například řekl, že pokud bude zvolen prezidentem a ve vládě by byly KSČM, abdikoval by. Jak byste se zachoval, kdybyste s nimi měl vládnout, byť ,,jen“ v kraji.

Vladimír Derner, 30.6.2012 
Vážený pane Mrákoto, 
komunisté posilují přesto a nebo právě proto, že vůbec nic užitečného za mnoho posledních let neudělali a navzdory tomu, že se od totalitní ideologie v minulosti nedistancovali. Příčinu tohoto jevu vidím ve ztrátě věrohodnosti demokratických politických stran. Druhým významným faktorem je zdeformovaný pohled na minulost. Jestliže 30% dnešních středoškoláků je přesvědčeno o tom, že za socialismu bylo lépe, pak je evidentní, že si ani neumí představit, jaká situace tehdy byla. Názor, který by neodpovídal představě tehdejší vládní garnitury, by si nedovolili ani vyslovit. V opačném případě by museli počítat s existenčním postihem.
Neznám silnější protipól politických stran než jsou lidovci a komunisté. To se koneckonců projevuje i dnes při hlasování v krajském zastupitelstvu. Prakticky neexistuje žádná tradiční lidovecká rodina, která by neměla zkušenost s komunistickou persekucí. Řešení naší současné neutěšené politické situace vidím v posílení důvěry v demokratické uspořádání společnosti a to cestou poctivé práce ve veřejné sféře. Případná koalice KDU-ČSL a KSČM by naopak naši snahu o důvěru a věrohodnost demokratických politických stran zpochybnila. Tudíž takovou koalici považuji za nereálnou a škodlivou.

 

vláda 

Dotaz Otakara T.:
Pane Dernere, četl jsem Váš názor o zadlužování států vládami. Váš recept je nevolit je. Mohu se vás tedy zeptat, co říkáte na situaci u nás? Co říkáte na páteční hlasování o důvěře vládě? A pokud by byly volby a ČSSD by vyhrála, kdo by byl podle Vás vhodným koaličním partnerem? Šel byste do koalice s komunisty nebo VV? Děkuji za odpovědi

Vladimír Derner, 9.5.2012 

Vážený pane Otakare, příčinou zadlužení České republiky není to, že bychom více spotřebovali, než vytvoříme, ale to, že stát přerozděluje vytvořené hodnoty takovým způsobem, který vede k jeho zadlužení. Na vině je daňový systém, který nejvíce zatěžuje právě ty, kteří něco vytvářejí, tj. střední příjmovou skupinu, a zvýhodňuje spekulanty, lichváře a podnikatele v hazardu. K tomu přistupují další ztráty způsobené korupcí, chybnými investicemi a nespravedlivé mzdy (královské příjmy manažerů ve ztrátových státem dotovaných podnicích. Za zadlužení českého státu jednoznačně odpovídají všechny dosavadní vlády, protože nesprávně využívají nástroje, které mají k dispozici pro přerozdělení vytvořených hodnot.  

VV fakticky neexistují, koalice s komunisty je pro KDU-ČSL nepředstavitelná.
  

zákaz těžby břidlicových plynů

Dotaz od sindy:
Dočetla jsem se, že senátor Pakosta chce oslovit své kolegy s návrhem zákona, který by zakázal na území naší republiky technologii hydraulického štěpení břidlicových hornin za účelem těžby břidlicových plynů. Mohu se zeptat, co si o tom myslíte? A budete se snažit pana Pakostu nějak podpořit?

Vladimír Derner, 17.4.2012 
Dobrý den, za absolutní prioritu považuji ochranu životního prostředí a zejména zdrojů pitné vody. Pokud by dobývání břidlicových plynů mělo být v konfliktu s tímto zájmem, jsem rozhodně pro to, aby bylo zabráněno použití těchto technologií na našem území. Takovýmto kategorickým stanoviskům ale musí nejprve předcházet vysoce odborná diskuze.
   

ZOO

Dotaz Miroslava D.:
Prosím všechny krajské zastupitele, aby už otevřeli oči, vzali rozum do hrsti a konečně začali řešit situaci ve "své" zoo. Tato, kdysi chlouba kraje, se pomalu stává jeho ostudou. Nebo se chcete dožít toho, aby se vaši potomci ptali: "Dědečku, babičko, prý tady někde bývala světově uznávaná zoo, kam lidé rádi chodili a kde chovali gorily a okapi? " S pozdravem Miroslav D

Vladimír Derner, 17.4.2012 
Vážený pane Miroslave, z pozice krajského zastupitele je pro mě bohužel velmi obtížné do záležitostí ZOO Dvůr Králové jakkoliv zasahovat, neboť byla v minulém volebním období transformována na akciovou společnost a faktický vliv na ní mají pouze ti zastupitelé, kteří jsou delegováni do představenstva a dozorčí rady této společnosti.
Sdílím Vaši starost a obavy a v tomto duchu také apeluji na krajské zastupitele v orgánech této akciové společnosti. Za optimální řešení bych samozřejmě považoval navrácení ZOO Dvůr Králové do formy příspěvkové organizace. Jedině tak se může dostat pod řádnou veřejnou kontrolu a přímý vliv volených zastupitelů. Bohužel se však ukazuje, že mnohé transformační kroky učiněné v minulém volebním období jsou prakticky nevratné.

 

těžba břidlicových plynů

Dotaz Lukáše Rosáka:
Pane vicehejmane, mohu se zeptat na Váš názor na těžbu břidlicových plynů? Podle pana Rumla je v královehradeckém kraji předpokládaný výskyt těchto břidlic v oblasti Trutnovska, Náchodska a Broumovska na ploše 777 km2. Těžba by však mohla podle Rumla mít pro katastrofální důsledky. Co si o tom myslíte vy?

Vladimír Derner, 20.3.2012 
Vážený pane Rosáku, jakémukoliv rozhodnutí v této věci musí předcházet vysoce kvalifikované vyhodnocení všech rizik. Ochrana zdrojů pitné vody je dle mého názoru klíčovým kriteriem pro jakýkoliv další postup.
 

autosafari

Dotaz od mykeše:
Pane Dernere, jaký je Váš názor na autosafari ve Dvoře? Děkuji za odpověď

Vladimír Derner, 20.3.2012  
Vážený pane Mykeši, cílem této změny bylo zatraktivnění nabídky ZOO a zlepšení ekonomického provozu. Počáteční zkušenosti však nenasvědčují tomu, že se tyto cíle podařilo beze zbytku naplnit a je tedy třeba provoz vyhodnotit a případně upravit. Toto plně spadá do kompetence představenstva ZOO Dvůr Králové a.s.

 

Lidovci

Dotaz od Ondrej_Katz:
Vracíte se znovu na výsluní politického zájmu, vnímáte to podobně?

Vladimír Derner, 20.3.2012  
Vážený pane Katzi, politika KDU-ČSL je zaměřena na hájení a prosazování zájmů normálních slušných lidí. Tedy těch, kteří se chtějí živit vlastní prací a chápou potřeby společenské sounáležitosti a soudržnosti. Myslím, že je to přesně v souladu se zájmy mnoha občanů.


KDU-ČSL

Dotaz Filipa Kotrby:
Kdy se vrátí KDU do sněmovny, co myslíte, co byste řekl?

Vladimír Derner, 20.3.2012  
Vážený pane Kotrbo, KDU-ČSL se dle mého názoru vrátí do poslanecké sněmovny po dalších sněmovních volbách.
 

Lepší KDU-ČSL?

Dotaz Miloše K.:
KDU-ČSL se zase dostává do povědomí lidí, popularita se zvyšuje, je to ve Vašem kraji také znát?

Vladimír Derner, 20.3.2012  
Vážený pane Miloši, určitě ano. Stále častěji se setkávám s lidmi, kteří mě ujišťují, že KDU-ČSL s jejími politickými prioritami považují za nezbytnou součást české politiky.
 

krajské volby

Dotaz dagmarky:
Jakou má vaše strana šanci uspět ve vašem kraji v příštích krajských volbách?

Vladimír Derner, 22.9.2011  

Dobrý den, volební šance KDU-ČSL  v našem kraji vidím nadějně nejen proto, že zde dlouhodobě vykazujeme dobré výsledky (10,35% v roce 2004 a 7,68% v roce 2008), ale jsem přesvědčen, že do voleb 2012 půjdeme v Koalici pro Královéhradecký kraj s atraktivní nabídkou. Na naší kandidátce budou známé osobnosti, které nejsou zatíženy žádnými aférami a za kterými je vidět dlouhodobá kvalitní práce. Jsou mezi nimi mimo jiné hradecký primátor, MUDr. Fink, dlouholetý úspěšný ředitel Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousech, Ing. Ludvík, a starosta Chlumce nad Cidlinou, Ing. Uchytil. Je to dle mého názoru velmi dobrá alternativa zejména pro ty voliče, kteří jsou znechuceni současnou praxí velkých politických stran a sází na slušné a poctivé lidi.

 

Plachta 

Dotaz od KrupickaZ:
Dobrý den, zachrání rada královéhradeckého kraje nádherné a přírodně cenné části lokality Plachta v Hradci Králové před zastavěním?

Vladimír Derner, 14.9.2011  
O schválení přírodní památky bude Rada Královéhradeckého kraje rozhodovat pravděpodobně do konce tohoto roku. Podle dostupných informací, chce Magistrát města HK navrhnout výměnu pozemků s majiteli. Toto řešení vítáme, neboť umožní vyhlášení přírodní kulturní památky a zároveň kompenzuje škody majitelů pozemků, kteří v dobré víře koupili pozemky jako stavební. Předpokládám, že za tohoto stavu návrh o prohlášení přírodní kulturní památky má šanci získá nadpoloviční počet hlasů v Radě Kralovéhradeckého kraje.
 

Dotace - Projekt Kuks Granátové Jablko

Dotaz Miloše K.:
Dobrý den, jak je to s dotací na opravu a přeměnu vesnice Kuks na mezinárodní vzdělávací centrum? Určitě na to musela být zpracována studie udržitelnosti, opravdu je vzdělávací středisko to nejlepší, co se tam může vytvořit? Kutina

Vladimír Derner, 13.6.2011  
Dobrý den, o projektu přeměny obce KUKS na mezinárodní vzdělávací centrum nemá Královéhradecký kraj žádné informace. Na území Kuksu se v současné době řeší velký projekt v hodnotě cca 450 mil Kč, který je zaměřen na Obnovu Hospitalu, národní kulturní památky. Součástí tohoto projektu bude i obnova přilehlých zahrad. Samotný objekt Hospitalu bude sloužit zejména kulturním a vzdělávacím aktivitám se zaměřením na farmacii.

Projekt Kuks Granátové Jablko bude realizován z Evropských fondů cca 440 082 059 Kč. Nositelem projektu je Národní památkový ústav (příjemce dotace). Tento projekt si klade za cíl oživit dnes nevyužívané a do značné míry zchátralé části hospitalu. Záměrem projektu je rozvíjet v obnovených prostorách nové aktivity, které budou mít vazbu nejen na původní funkce hospitalu, ale budou vycházet i z faktu, že se jedná o špičkovou evropskou památku. Projektový záměr spočívá ve vybudování ojedinělého multifunkčního vzdělávacího centra s lokální historickou tradicí, které bude presentovat přístup při vzorové obnově národní kulturní památky a současně nabídne prostor pro realizaci širokého spektra kulturně edukačních aktivit určených pro laickou i odbornou veřejnost s úzkou vazbou na historickou užitnou funkci areálu. Realizace projektu KUKS- Granátové jablko zvýší zájem o Kuks a jeho okolí, kulturní krajinu, historii baroka a charitativní odkaz minulosti.

Dalšími aktivitami v území jsou navazující projekty, které by měly řešit cestovní ruch, zejména pak v samotné obci KUKS. Zde jsou připraveny projekty na nové přístupové komunikace, informační centrum, obnova bývalé lázeňské kolonády a v neposlední řadě je již schválen projekt cyklostezky Hradec Králové-Kuks. Pokud budete potřebovat jakékoliv bližší informace k projektům, můžete kontaktovat buď pana ředitele OPS revitalizace KUKS Mgr. Skalického skalicky@revitalizacekuks.cz nebo ředitelku Centra evropského projektování Královéhradeckého kraje Ing. Kláru Dostálovu dostalova@cep-rra.cz.  

 

Předseda

Dotaz Filipa Kotrby:
Co říkáte na nového předsedu na KDU-ČSL? Mně se zdá neviditelný..

Vladimír Derner, 5.5.2011  
Nový předseda KDU-ČSL zaujímá jasná a srozumitelná politická stanoviska, která pravidelně zveřejňují na webu KDU-ČSL. Další zviditelňování je ve značné míře v rukou těch, kteří ovládají média. Rozhodně si myslím, že vzhledem ke svému obsahu a argumentaci by si vyjádření Pavla Bělobrádka větší publicitu zasloužila.
 

Penze a staří lidé

Dotaz od mira.s:
Pane náměstku, myslím, že současná situace okolo penzí a fondů ukazuje na další věc, kromě toho, že tyhle fondy jsou velký kšeft. Totiž na postavení starých lidí v naší společnosti. Opravdu konzervativní politika úctu ke stáří a lidem, kteří celý život pracovali, má. Co si o tom myslíte? Lumír

5.5.2011  Vladimír Derner
Každý člověk během svého života projde obdobím, kdy je jako dítě zcela závislé na svých rodičích. V dospělosti nám přibývá odpovědnosti za sebe samé a za za další, kteří naší pomoc potřebují, a pak s přibývajícím věkem se opět stáváme závislými na pomoci druhých. Ctižádostí každého jednotlivce by mělo být, aby za celý svůj život víc dal, než vzal a jsem přesvědčen, že to platí u drtivé většiny dnešních důchodců. Za to jim patří díky i péče ze strany celé společnosti.


Předseda

Dotaz Vratislava Prokopa:
Jaký je Váš nový předseda člověk? Znáte se osobně?

Vladimír Derner, 30.3.2011 
Vážený pane Prokope, našeho předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka znám jako slušného, pracovitého a spolehlivého člověka.

 

péče o seniory

Dotaz Tobiáše:
Dobrý den pane Dernere. Na Parlamentních listech jsem se dočetl, že Jihomoravský kraj bude mohutně investovat do péče o starší občany, tuším milion a půl nějakému zařízení. Chystá se náš kraj k podobným investicím? Možná by to nebylo od věci

Vladimír Derner, 22.2.2011  
Vážený pane Tobiáši, v odpovědi na Váš dotaz sděluji, že pro rok 2011 jsou přidělené investiční dotace z Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje (investiční transfery PO) pro domovy důchodců (odvětví sociálních věcí) ve výši 16 438 tis. Kč a kapitálové výdaje z Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje přes Královéhradecký kraj jsou plánovány ve výši 61 969,5 tis. Kč.