KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Názory, rozhovory 2012 Neznám silnější protipól než komunisty a lidovce
Zpět

Neznám silnější protipól než komunisty a lidovce

Přidáno 30. 6. 2012
Ilustrační foto
parlamentnilisty.cz

Vladimír Derner (náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje) odpovídá na dotaz Vladislava Mrákoty týkající se posilování preferencí KSČM v krajích a možnosti spolupráce KDU-ČSL s komunisty.

Dotaz Vladislava Mrákoty:
Vlivem událostí komunisté značně posilují i v krajích. V několika regionech se dokonce dotahují na sociální demokracii. Nejmenší rozdíl v preferencích mezi KSČM a ČSSD je dle posledního průzkumu agentury SANEP v Ústeckém a Královéhradeckém kraji. Co si o tom myslíte? Dokážete si případnou spolupráci s komunisty v kraji představit? Senátor Sobotka například řekl, že pokud bude zvolen prezidentem a ve vládě by byly KSČM, abdikoval by. Jak byste se zachoval, kdybyste s nimi měl vládnout, byť ,,jen“ v kraji.


Odpověď V. Dernera, 30.6.2012: 
Vážený pane Mrákoto,
komunisté posilují přesto a nebo právě proto, že vůbec nic užitečného za mnoho posledních let neudělali a navzdory tomu, že se od totalitní ideologie v minulosti nedistancovali. Příčinu tohoto jevu vidím ve ztrátě věrohodnosti demokratických politických stran. Druhým významným faktorem je zdeformovaný pohled na minulost. Jestliže 30% dnešních středoškoláků je přesvědčeno o tom, že za socialismu bylo lépe, pak je evidentní, že si ani neumí představit, jaká situace tehdy byla. Názor, který by neodpovídal představě tehdejší vládní garnitury, by si nedovolili ani vyslovit. V opačném případě by museli počítat s existenčním postihem.

Neznám silnější protipól politických stran než jsou lidovci a komunisté. To se koneckonců projevuje i dnes při hlasování v krajském zastupitelstvu. Prakticky neexistuje žádná tradiční lidovecká rodina, která by neměla zkušenost s komunistickou persekucí. Řešení naší současné neutěšené politické situace vidím v posílení důvěry v demokratické uspořádání společnosti a to cestou poctivé práce ve veřejné sféře. Případná koalice KDU-ČSL a KSČM by naopak naši snahu o důvěru a věrohodnost demokratických politických stran zpochybnila. Tudíž takovou koalici považuji za nereálnou a škodlivou.

S pozdravem
Vladimír Derner