Zpět

Rozhovor pro e-republika.cz

Přidáno 28. 9. 2012
Ilustrační foto
e-republika, 28.9.2012

"Pořádek: základ prosperity."
 

Ing. Vladimír Derner
kandidát do krajských voleb Koalice  pro Královéhradecký kraj
 

Narodil se v Hradci Králové, bydlí v Třebechovicích pod Orebem. S manželkou Irenou letos oslavili 30. výročí svatby. Manželka pracuje jako ředitelka Domova důchodců v Třebechovicích pod Orebem, dcera Jana vystudovala sociologii na  filosofické fakultě UK v Praze, syn Tomáš absolvoval Vysokou školu ekonomickou a  syn Ondřej je v posledním ročníku na 1. lékařské fakultě UK v Praze.

Od roku 1990 byl deset let starostou města Třebechovice pod Orebem, poté v letech 2001-2004 působil jako náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje. Od roku 1990 doposud je zastupitelem v Třebechovicích pod Orebem. V listopadu 2008 byl zvolen náměstkem hejtmana Královéhradeckého kraje. Je členem KDU-ČSL.

Jeho koníčkem je horská turistika, cyklistika, lyžování, hokej a floorbal. Rád čte. Volné chvíle si zpestřuje hrou na pozoun v hudebním uskupení Třebechovičtí trubači.

Do povědomí veřejnosti se dostal zejména v souvislosti s úspěšným působením ve funkci starosty města Třebechovice a protikorupčními postoji. Mimo jiné prosadil zveřejnění tajné leasingové smlouvy na hradecký pivovar, díky kterému byly odhaleny značné škody způsobené nekalými praktikami některých politiků.


Zdá se mi, že v tomto volebním období nebylo o královéhradeckém krajském zastupitelstvu a krajských radních skoro vůbec slyšet. Je to tím, že nic neděláte, nebo tím, že neprodukujete žádné skandály?
Je pravda, že mediálně zajímavější jsou vždy skandály. I ty se nám nevyhnuly, ale je třeba zdůraznit, že šlo v drtivé většině o problémy spojené s činností minulého zastupitelstva. Mám na mysli především velké finanční ztráty kraje způsobené nevýhodnou smlouvou na hradecký pivovar, dnes sídlo krajského úřadu. Pokud jde o současnou koalici, ne vždy vše ideálně vyšlo, ale nějaký zásadní průšvih jsme nevyrobili. Rozhodně si nemyslím, že bychom v uplynulém období nic nedělali. Například v sociálních službách, za které jsem jako člen rady nesl odpovědnost, jsme schválili síť sociálních služeb pro období 2013 – 14 a stanovili metodiku víceletého financování. To je v dosavadní praxi zásadní průlom, který zejména neziskovému sektoru přináší stabilitu a určitou perspektivu, po které dlouhá léta oprávněně, ale marně volali. Nemá smysl zde uvádět dlouhý výčet všech aktivit minulého období, bližší informace o mé činnosti jsou k dispozici na mém webu www.derner.cz.
 
Jak se Vám v Radě KHK spolupracuje s radními za ČSSD?
ČSSD má v radě dvoutřetinovou většinu, co nepovažuji za stav, který by byl ideální pro kteroukoliv ze zúčastněných stran. Při vyrovnanějších poměrech by se některé věci asi lépe prodiskutovaly a promyslely. Na druhou stranu musím zdůraznit, že naše spolupráce byla korektní, dohody se dodržovaly a v rámci našich gescí jsme měli dostatečný prostor pro svoji práci.
 
Navštívil jsem několik přednášek z cyklu Etického vzdělávání, jejichž jste byl hlavním iniciátorem. Mohl byste o nich říci něco bližšího?
Projekt etického vzdělávání jsme ve spolupráci s Etickým fórem ČR, Nadačním fondem Josefa Luxe a hradeckou univerzitou zahájili již v roce 2002, a po mém zvolení do funkce náměstka hejtmana v roce 2008 znovu oživili. Jsem přesvědčen o správnosti motta projektu, které říká, že etická výchova je předpokladem budoucí prosperity kraje. Hlavní náplní je zavádění a podpora etického vzdělávání do škol, dále vzdělávání lektorů etické výchovy a rovněž se snažíme otázky týkající se etiky vnášet do společnosti cestou veřejných přednášek a diskuzí. Pro tento účel se nám podařilo získat mnoho velmi zajímavých lektorů, mimo jiné Jana Sokola, Danielu Drtinovou, Karla Janečka, Jana Kellera, Ilonu Švihlíkovou a další.
 
Průzkumy naznačují, že byste po volbách nemuseli být součástí krajské koalice. Už víte, co budete v takovém případě dělat?
Nebudeme-li v koalici, budeme v opozici a tuto práci budeme vykonávat stejně důkladně, jako jsme pracovali ve funkci krajských radních. Opoziční strany jsou součástí politického systému a pokud nepracují nebo se nechají zkorumpovat úlitbami koalice, přestává zastupitelská demokracie správně fungovat. Jsme v  politice proto, aby abychom byli užiteční občanům této země, a podle toho se budeme snažit i chovat.
 
Co byste těsně před volbami rád sdělil svým voličům?
Čtěte kandidátky. Je čas dát důvěru a podporu osobnostem, a ne partajím. Podívejte se na kandidáty jednotlivých stran, porovnejte jejich hesla s tím, co pro jejich naplnění dělali již v minulosti, jaké jsou za nimi výsledky a komu z nich jste schopni věřit. Zvolené zastupitelské orgány nejsou elitou ani odpadem ostatní společnosti. Jsou jejím reprezentativním vzorkem. Vaše zájmy budou hájit právě Ti, kterým dáte svůj hlas.

----------------------

Vladimír Derner vystudoval ČVUT, obor konstrukce a dopravní stavby. Ještě předtím, než se začal významněji angažovat v politice, pracoval jako projektant – statik betonových konstrukcí. Do regionální politiky vkročil hned po revoluci v roce 1990.

„Situace byla taková, že ne každému se chtělo nést rizika této převratné doby, ale někdo to udělat musel. Bez působení v politice nemůžeme mít vliv na utváření prostředí, ve kterém žijeme."

http://news.e-republika.cz/article887-Vladimir-Derner-Koalice-pro-KHK